Als geneeskundestudent leer je dat je als arts meer succes boekt naarmate je meer empathie hebt met je patiënt. Compassie is cruciaal. Eigenlijk zou je dus als (toekomstig) dokter óók een tijdje patiënt moeten zijn. Al was het maar om te voelen wat er met je gebeurt als je je lot in de handen van een medicus moet leggen. Maar goed, je wilt natuurlijk niet ziek worden alleen om te leren hoe dat voelt. Opleidingsinstituut MedGezel biedt jou als toekomstig arts de ‘next best thing’. Wij leiden je op tot en zetten je in als coach voor patiënten: steun en toeverlaat van mensen met gezondheidsproblemen tijdens hun gang door het zorgproces. Noem het een les in compassie.
Wat voor arts wil je zijn?
Als geneeskundestudent ben je aardig op weg om straks in de rol van arts vele mensen te helpen en bij te staan tijdens moeilijke momenten in hun leven. Het is een prachtig, zingevend beroep. Maar heb je er al over nagedacht wat voor arts jij wilt zijn? Welke talenten heb je en hoe komen die het beste tot hun recht? Hoe benut je je volle potentieel? En… hoe zorg je dat je jezelf niet verliest in dit zowel intellectueel als emotioneel uitdagende werk? Het is essentieel om als zorgprofessional ook goed voor jezelf te zorgen. Daarom is zelfkennis (compassie met jezelf) een belangrijk onderdeel van onze coaching opleiding.
”Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, beoefen dan compassie. Als je wilt dat je zelf gelukkig bent, beoefen dan compassie.
Dalai Lama
De zorgprofessional als medisch coach
In het document Medisch Specialist 2025 stelt de Federatie van Medisch Specialisten: “De medisch specialist stelt zich op als coach of adviseur. Hij handelt vanuit compassie en medemenselijkheid, met een koel hoofd en een warm hart.”
De Patiëntenfederatie is het hiermee eens. De rol van medisch coach is een prachtige aanvulling op jouw toekomstige beroep als arts. Met een ervaring als MedGezel kun je patiënten beter helpen en bewijs je tegelijk jezelf een grote dienst. Als coach leer je namelijk naast compassie en empathie voor de ander ook veel over jezelf. Dat op zich is al een uitstekend argument om MedGezel te willen worden.
“Door MedGezel heb ik geleerd om niet elke dag te versnellen maar stil te staan bij de waardevolle momenten waarop we iets van elkaar kunnen leren. Door naar elkaar te luisteren en er voor een ander te zijn!”
Josephine Bonnemaijer, coassistent en MedGezel
Interesse?
Informeer bij je faculteit of opleidingsziekenhuis of de opleiding tot MedGezel al draait. Zo niet, neem dan contact met ons op als je ons wil ondersteunen om onze missie uit te bouwen, voor meer compassie en empathie in de relatie tussen arts en patiënten.