Skip to main content

De opleiding tot MedGezel…

Opleidingsinstituut MedGezel biedt de opleiding tot MedGezel aan bij een groeiend aantal geneeskundeopleidingen. Deze compacte module leidt geneeskundestudenten in twee dagen op om patiënten te begeleiden bij bezoeken aan huisarts of specialist. De inzet van een student als coach voor de patiënt heeft grote voordelen voor de patiënten, voor de artsen en voor de deelnemende zorginstellingen. En natuurlijk voor de studenten zelf, die beter inzicht krijgen in de kwetsbare positie van patiënten, wat ze uiteindelijk tot meer empathische en dus betere medici maakt.

Wat doet een MedGezel?

Als MedGezel begeleidt een ouderejaars geneeskundestudent een aantal individuele patiënten bij hun tocht langs medisch specialisten en andere zorgprofessionals. De student is als een ‘buddy’ die de patiënt echt leert kennen als mens. Dat begint met een voorgesprek, om de situatie, het ziektebeeld, de behoeften en zorgen van de patiënt te doorgronden. Vervolgens begeleidt de student de patiënt bij het bezoek aan de arts. De MedGezel maakt aantekeningen, vraagt door als het te ingewikkeld lijkt te worden, houdt achteraf een samenvattend gesprek om zeker te stellen dat alles duidelijk is en schrijft bovendien een verslag voor de patiënt en eventuele mantelzorgers.

De veilige sfeer tijdens de opleiding zorgt dat je in je kracht kan gaan staan en een sterke persoonlijke groei doormaakt. Een goede medisch coach en arts zijn begint bij de kern: leiding geven aan jezelf.

Julie Jianggeneeskundestudent en MedGezel

Cursus dag 1:

Maak kennis met jezelf

Natuurlijk gooien we de studenten niet zomaar in het diepe. Coaching van patiënten vereist kennis, de juiste instelling en vooral ook mentale stabiliteit. We beginnen de opleiding dan ook met het thema ‘Leiding geven aan jezelf’, waarbij je je eigen talenten en grenzen kunt ontdekken. Een fundament waarop je altijd kunt terugvallen, tijdens je professionele carrière, maar ook tijdens de rest van je leven.

Cursus dag 2:

Coaching en compassie

Een goede coach kan actief luisteren, stelt rake vragen, wekt en biedt vertrouwen en heeft een open, uitnodigende houding. Tijdens de tweede cursusdag oefenen we deze vaardigheden. Ook besteden we aandacht aan compassie en empathie. Hoe kun je je kwetsbaar opstellen zonder je professionaliteit te verliezen? Door veel met elkaar te oefenen, ontstaat de benodigde vaardigheid waarmee je vol vertrouwen je eerste patiënten kunt gaan begeleiden.