Skip to main content
Geen categorie

Hulp van MedGezel slaat aan bij reumapatiënten

By 31 december 2019april 8th, 2020No Comments

Medisch Contact: Patiënten laten zich graag bijstaan door een student geneeskunde bij een consult met een arts. Dat is de conclusie na een eerste ervaring die reumapatiënten in het Bravis Ziekenhuis hebben opgedaan met de medisch coaches van MedGezel. De betrokken reumatologen zeggen dat deze vorm van patiëntenhulp rust en vertrouwen geeft.

MedGezel is een initiatief van kinderarts Giliam Kuijpers en belangenvereniging De Geneeskundestudent. Het idee is dat patiënten worden begeleid door studenten geneeskunde, die hen voor en na een consult met een arts helpen met de informatie die ze daar  krijgen over hun ziekte en behandeling. De studenten krijgen een opleiding om zo als medisch coach te kunnen fungeren.

In het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom is dit jaar voor her eerst ervaring opgedaan met deze constructie. Gedurende zo’n drie maanden kregen dertig patiënten die een reumatoloog bezochten, een medisch coach toegewezen. Alle patiënten gaven na afloop aan dat ze een ‘MedGezel’ zouden aanbevelen aan andere patiënten, en negentig procent van hen zou er nogmaals gebruik van willen maken. Ze gaven aan zich beter te kunnen voorbereiden op het gesprek met hun arts, en andere vragen te kunnen stellen. Daardoor snapten ze beter wat hun ziekte inhield en wat het effect van ziekte of behandeling op het dagelijks leven zou zijn.

De studenten hebben op hun beurt aangegeven dat het hen hielp om zich in te leven in de mens achter de patiënt. De reumatologen vonden dat het hen rust en vertrouwen gaf om te weten dat hun adviezen na afloop van het consult nog eens werden doorgenomen met de patiënt.

Zie verder: Medisch Contact