Skip to main content
Geen categorie

“Ik was even zijn rots”

By 26 november 2020januari 15th, 2021No Comments

BKV interview met één van de allereerste MedGezellen!

Profiel: Beau van Driel – geneeskundestudent -29 jaar – MedGezel. Volgend jaar rondt Beau de studie geneeskunde af. Eveline van den Bos heeft met hem een inspirerend gesprek over zijn ervaring als MedGezel. Hoe zit het met zijn empathie en compassie? Wat hebben de MedGezel-inzichten hem als arts en als mens opgeleverd?

Wat voor arts wil ik zijn?

Beau ontvangt tijdens zijn coschap neurologie een uitnodiging voor een pilot medisch coaching van MedGezel. Als gemotiveerde student is hij enorm nieuwsgierig hoe dit opleidingsinstituut geneeskundestudenten traint om patiënten te ondersteunen als medisch coach. Beau: “Als coassistent heb je geen actieve of slechts een beperkte rol in de zorg. Juist daarom wil ik het verschil maken op andere vlakken. Door bijvoorbeeld extra aandacht te geven aan de emotionele begeleiding van patiënten.”

Met een ervaring als MedGezel kun je patiënten beter helpen en bewijs je tegelijk jezelf een grote dienst. Als coach leer je namelijk naast compassie en empathie voor de ander ook veel over jezelf.

‘The next best thing’

Artsen behalen meer succes naarmate zij zich beter kunnen inleven in hun patiënt. Dit is wat MedGezel de toekomstig arts wil meegeven. Beau vult aan: “Compassie voor jezelf maakt een mens gelukkiger en kan je helpen een betere arts te zijn. En de patiënt voelt zich beter gehoord en begrepen. De patiënt voelt vervolgens dat ik oprecht meeleef.”

Na een tweedaagse MedGezel training word je ingezet als coach voor patiënten: je bent de steun en toeverlaat van mensen met gezondheidsproblemen tijdens hun gang door het zorgproces. De leerervaring van MedGezel zal voor de geneeskundestudenten van onschatbare waarde zijn in hun verdere loopbaan. Gedurende de intensieve opleiding wordt ruim aandacht besteed aan coachings- en gesprekstechnieken, empathie, aandacht en luisteren.

“Het leren omgaan met die emoties van angst en onzekerheid tijdens je studie en daarnaast ook deze gevoelens durven erkennen, is een grote stap. Dat moet je leren”, aldus Beau. “Je kwetsbaar opstellen is zeker niet makkelijk, het wel heel moedig. Het brengt mij persoonlijk heel veel voldoening. De kracht van kwetsbaarheid. Dit is de kern van waarom Giliam Kuijpers MedGezel heeft opgericht. Iedere geneeskundestudent zou hier aan moeten kunnen proeven, om uiteindelijk een betere arts te worden.”

MedGezel skills in de praktijk

Situatieschets: Een spoedkeizersnede met veel chaos in de operatiekamer. Moeder op het bed, vader rent erachter aan. Piepers, alarmen en schermen worden opgetrokken. Vader krijgt een pak aan. Moeder krijgt een ruggenprik. Veel zorgen bij moeder en vader. Ik ben aanwezig als co-assistent, ook steriel en ga mee aan de operatietafel. Maar ik sta even stil en kijk naar die vader. Ik voel gewoon dat hij zich sterk houdt, maar eigenlijk heel angstig is.

Als MedGezel sta je letterlijk en figuurlijk naast de patiënt en helpt hem of haar alles te begrijpen en rustig en weloverwogen de juiste keuzes te maken.

Beau: “Dus ik ga naast de vader staan en vraag: ‘Hoe is het met jou?’ Hij breekt en vertelt dat hij het niet meer overziet en bang is of het wel goed komt. Ik nodig hem uit even te gaan zitten en neem vervolgens de situatie met hem door. Ik leg uit wie er in de operatiekamer aanwezig is en wat deze personen doen. Ik vertel hem uit dat het enige wat hij kan doen is bij zijn vrouw aan het hoofd te gaan zitten en haar hand vast te houden. ‘Het is heel veel wat er gebeurt maar je moet het nu even loslaten. Wij gaan voor jullie zorgen.’ Alles is uiteindelijk goed gegaan. Eind van de dag ben ik nog even bij ze langsgelopen. Vader zat huid-op-huid met zijn dochtertje. Een trotse glimlach bij de vader. Hij was zo dankbaar. ‘Je was mijn rots op dat moment.’ Het kostte mij op dat moment vijf minuten. Dit is zo ontzettend waardevol. Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten. De training en het werken als MedGezel kan ik iedereen aanraden!”

“Ben er voor jezelf, zodat je er voor de ander kunt ZIJN”
Giliam Kuijpers

Meer informatie?

Meer weten over de samenwerking tussen MedGezel en BKV? Bel of stuur een Whatsapp-berichtnaar Eveline van den Bos. Ze wil je graag alles vertellen over MedGezel en jouw mogelijkheden.

 

BKV Interview Beau van Driel