Skip to main content
Geen categorie

MedGezel wint NIAZ jaarprijs 2020!

Het Bravis ziekenhuis is met Project MedGezel winnaar geworden van de NIAZ jaarprijs 2020 voor Persoonsgerichte Zorg!

Na een spannende finale is het project MedGezel dinsdag 23 juni uitgeroepen tot winnaar van de NIAZ Jaarprijs 2020! Een geweldig compliment voor de reumatologen van het Bravis ziekenhuis en de oprichtster van MedGezel. MedGezel en het Bravis ziekenhuis zijn heel trots op deze onderscheiding. Naast landelijke roem en een certificaat is er ook een cheque van 3000,= aan deze prijs verbonden. Bekijk hier de inzending waarmee directeur van MedGezel Giliam Kuijpers en reumatoloog Jos Hoes een toelichting geven op het project en waarmee zij de eerste prijs wonnen.

“De winnaar van de NIAZ Jaarprijs 2020 zorgt ervoor dat persoonsgerichte zorg niet alleen in de hoofden, maar ook in de harten van alle toekomstige dokters zit door hen op te leiden tot MedGezel. Samen beslissen door samen te luisteren,” zo luidt het jurycommentaar van het NIAZ.

MedGezel
MedGezel is een sociale onderneming die zich tot doel heeft gesteld om patiënten te laten  bijstaan door geneeskundestudenten. Dat gebeurt zowel in het voortraject als bij het consult met de arts en de evaluatie. De reumatologen van Bravis zetten sinds mei vorig jaar MedGezel in voor hun patiënten. Zij waren daarmee, na een pilot in Groningen, de eerste medisch specialisten in Nederland die ‘MedGezel’ omarmen voor hun patiënten. Reumatoloog Jos Hoes zegt het als volgt: “Vaak heb ik het gevoel dat als patiënten na  een consult de deur uit lopen, ‘hebben ze het nou helemaal begrepen’? Ik wil de boodschap zo kwalitatief mogelijk overbrengen en liefst honderd procent begrepen laten worden door mijn patiënten. Daar kan een MedGezel heel goed bij helpen.” Directeur van MedGezel, Giliam Kuijpers, is heel erg blij met deze landelijke erkenning van haar initiatief: “de NIAZ onderscheiding geeft ons een enorme steun in de rug om MedGezel landelijk uit te gaan rollen binnen alle geneeskunde opleidingen en ziekenhuizen.”

NIAZ Jaarprijs 2020

Zevenenveertig zorginstellingen dongen mee naar de NIAZ Jaarprijs 2020: de prijs voor de beste verbetering in de zorg. Meer dan 25.000 mensen brachten een stem uit. Dat leidde tot 5 finalisten, een vakjury nomineerde ook 5 finalisten. Het project MedGezel van Bravis was een van de tien finalisten.

Vanwege de COVID-19-crisis vond de finale digitaal plaats. De 10 finalisten stuurden een filmpje in over hun initiatief. De jury, bestaande uit patiëntvertegenwoordigers uit Nederland en Vlaanderen, beoordeelde deze en stelde de deelnemers via videoconferentie nog een groot aantal vragen.

Bekijk hier de compilatiefilm van de finale van de NIAZ jaarprijs 2020