Skip to main content
Geen categorie

Medisch studenten gekoppeld aan oudere patiënten bij artsenbezoek

By 2 mei 2018maart 13th, 2020No Comments

Vanaf nu is het voor inwoners van de provincie Groningen mogelijk om een geneeskundestudent mee te nemen op artsenbezoek. De nieuwe sociale onderneming MedGezel heeft hiervoor 50 ‘artsen van de toekomst’ opgeleid die dit nieuwe zorgconcept gaan uitrollen. Te beginnen in Groningen. De missie is om zoveel mogelijk (kwetsbare) oudere patiënten te helpen in de vaak stressvolle periode rond een ziekenhuis bezoek.

Een bezoek aan een dokter in een ziekenhuis brengt vaak spanningen met zich mee. Veel mensen zien daar erg tegen op en meer dan de helft zegt na afloop niet precies te hebben begrepen of onthouden wat de arts heeft gezegd. En voor veel patiënten is het niet mogelijk om familie of vrienden mee te nemen ter ondersteuning.

MedGezel
MedGezel gaat veel baat brengen op drie fronten: de patiënt weet zeker dat hij of zij maximaal voorbereid op artsenbezoek gaat en goed geïnformeerd weer thuis komt. De artsen besparen kostbare tijd omdat ze dingen niet meerdere keren hoeven uit leggen of na afloop worden benaderd met aanvullende vragen en de studenten doen ervaring op aan de ‘andere kant van de stethoscoop’ en hebben een mooie bijbaan in hun eigen vakgebied.

MedGezel werkt met veel partijen samen waaronder Studentaanhuis.nl die de back office beheert, De Geneeskundestudent die onder andere de studenten aanbrengt en Vrest om een goed beveiligd patiëntendossier aan te leggen. Ook is er een Raad van Advies die bestaat uit prominenten uit de zorgsector.

Medisch Coach
De medisch coaches, laatstejaars geneeskundestudenten en coassistenten, gaan aan de slag om zoveel mogelijk Groningers te begeleiden vóór, tijdens en na een ziekenhuisbezoek.
De student komt voor de afspraak bij de patiënt thuis en bereidt de afspraak met de dokter voor. Alle wensen en behoeftes komen aan bod en het medicijngebruik wordt in kaart gebracht. Vervolgens gaan ze samen naar het ziekenhuis, waarbij de medisch coach de patiënt ondersteunt. Na afloop bespreekt de medisch coach met de patiënt in begrijpelijke taal de bevindingen en maakt een handzaam, eenvoudig verslag. Dit vertrouwelijke verslag kan worden gedeeld met diegenen die voor de patiënt belangrijk zijn.

Sociale onderneming
MedGezel is een sociale onderneming, wat wil zeggen dat er een maatschappelijke doelstelling wordt nagestreefd en als er winst wordt gemaakt het grootste gedeelte wordt ingezet om minder draagkrachtigen financieel te ondersteunen. Er zijn ook onderhandelingen gaande met zorgverzekeraars om te onderzoeken of en hoe de kosten voor patiënten zo laag mogelijk kunnen worden gehouden.

Meer weten over MedGezel?
Patiënten kunnen zich aanmelden via de website www.MedGezel.nl waar ook alle informatie te vinden is. Voor meer informatie kunt u daarnaast contact opnemen met: Giliam Kuijpers, initiatiefneemster van MedGezel. Tel: 06-45642110

Bron: Zorgbelang Groningen